Bebeklerin Aglama Sebepleri Nasil Anlasilir?

Birçok anne ve baba ağlayan bir bebekle karşılaştığında bir isteği ya da huzursuzluğu olduğunu düşünür. Bazen de neden ağladığına bir türlü anlam veremez. Susmasını ve sakinleşmesini sağlamak için de elinden gelen her türlü çabayı gösterir. Bebeğinin ağlamasını durdurmak için arabayla kilometreler yapan ailelerle bile karşılaşmak mumkundur.


Ağlamak; bir bebek için sizinle iletişim kurma yoludur. “Anne seni özledim, yanıma gel, acıktım, uykum geldi, susadım, ben kaka yaptım, karnım ağrıyor“ demenin en kısa ve tabi ki tek yolu çığlıklarla ağlayarak sizi yanına çağırmaktır.

İstediği şeyi tahmin edip yapmanıza rağmen ağlamasının devam ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda üzülmeyin ve sinirlenmeyin. Elbette ki istediği bir şey var. Ama bu duygularla hareket ederseniz onun ne istediğini tespit etmeniz çok daha güç olacaktır. Bebeğinizin sizin duygularınızı fark edebildiğini de unutmamalısınız. Ben bu anneliği bir türlü başarmadım düşüncesine kapılmayın. Birçok anne, anneliği bu şekilde öğrendi ve başardı. Eğer tahmin ettiğiniz olasılıklar ağlamayı durduramamışsa o zaman çocuk doktorunuzla görüşme zamanınız gelmiş olabilir.


Bebeğinizin bir sağlık sorunu söz konusu değilse; o zaman bebeğinize özel bir şekilde araştırmaya devam edin. Öncelikle onu rahatlatmalısınız. Bir bebeğin rahatlatılmasının en kolay yolu ona dokunmaktır. Bunun için onu kucağınıza alabilirsiniz. Sakin bir ses tonu, sevdiği bir şarkıyı mırıldanmanız biraz da olsa sakinleşmesini sağlayacaktır. Her ağladığında kucağıma almalı mıyım? Sorusunu soran bir çok anne ve baba ile karşılaştım. Bir bebeğin duygusal gelişimi için dokunmanın önemi çok büyüktür. Bu nedenle kucağınıza alabilirsiniz. Onu kucağınıza almak kucağa alıştırmak değildir. Her ağlama davranışı ya da her kucağa alınmak istediğinde kucağınıza almanız onda bu davranışın yerleşmesine neden olur. Bu nedenle onu hangi zamanda kucağınıza almanız gerektiğini bilmelisiniz. Önce ses tonunuzla ona yaklaşın, onu sakinleştirmek için bu davranışınız yeterli olmuyorsa ona dokunun ve diğer çabaları gösterin. İşe yaramayan bir noktada kucağınıza alabilirsiniz.


Bazı bebekler için emzikler rahatlatıcı araçlardır. Eğer bebeğinizin bu şekilde bir alışkanlığı varsa destekleyebilirsiniz. Bebeklik döneminde alışılan her davranış büyüdükçe sizin kontrolünüzde değişebilir. Zamanı gelince de emzikten ayrılma başarısını gösterebilirsiniz. İlgi ve sevgi göstermek de bebeğinizi rahatlatacaktır. Bebeğinizi her geçen gün daha iyi tanıyacak ve ne için ağladığını daha rahat çözümleyebileceksiniz. Onunla güzel konuşmalar yapın. Bunu dinleyerek rahatlayacaktır. Onu sevdiğinizi, yanında olduğunuzu, birazdan onunla neler yapacağınızı söyleyin. O ağlasa da siz tebessümünüzü hiç kaybetmeyin. Bazen renkli, hareketli ve sesli oyuncaklarla da dikkatini çekebilirsiniz (yüksek ses olmaması önemlidir, aniden korkabilir) Bazen hiç beklemediğiniz bir davranışınızın ağlamasını durdurduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunu rastlantısal olarak keşfetmek hoşunuza gidecektir. Ama bu eğer sizi ileride çok yoracak bir davranış biçimindeyse dikkat etmelisiniz (fön makineleri, araba ile dolaştırma, sallama vb. davranışlar).

Bir bebeğin dilinden anlayabilmek çok önemlidir. Gereksinimleri ve duyguları anlaşılan bir bebek daha sağlıklı bir gelişim gösterir. Tüm bebeklerin sağlıklı büyümesi dileği ile...

Yazan: Psikolog Eda GÖKDUMAN (GebelikveAnnelik.com)

Hiç yorum yok: