Gebelik (Hamilelik) Belirtileri

Gebelik belirtileri ile ilgili bu yazimizda sizlerle gebelik belirtilerinin nasil anlasildigi hakkinda bilgi paylasiminda bulunacagiz.

Her kadinin en buyuk arzusu suphesiz anne olmaktir. Iste annelige atilan ilk adimda vucudumuzda bazi degisiklikle sayesinde gebe oldugumuzu hissedebiliriz, peki bu degisiklikler nelerdir? Asagida yer alan gebelik belirtileri ve testler ile ilgili yazimiz ile sizlerinde aklindaki bu soru isaretinden kurtulacaginizi umuyoruz.

Gebelik (Hamilelik) Belirtileri
  • Adetim yaklaşık bir hafta geçikti. Hamile olabilir miyim?

  • 3 aylık hamileyim. Vajinamdan kan geldi. Herhangi bir zararı olabilir mi?

  • Dört aylık hamile olamama rağmen bebeğimin hareketlerini hissetmiyorum. Bebeğim sakat veya ölü olabilir mi?

  • Hamilelik döneminde jinekolojik muayenenin ve ultrasonun bebeğe bir zararı olur mu? Gebelik belirtileri ile ilgili çok sayıda soru geliyor. Bu nedenle gebelik belirtileri hakkında tüm bilgileri toplu olarak vermek istedim. öncelikle şunu belirtmek isterim: Gebe kalmak isteyen her kadın, gebelik öncesi mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmelidir. Bu hem gebenin, hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Gebelik belirtileri:

  • Beklenen adetin başlamaması

  • Memelerde dolgunluk, hassasiyet, meme ucunda koyulaşma, meme başında karıncalanma hissi

  • Karnın alt kısmında dolgunluk, şişkinlik ve bazen hassasiyet

  • Bulantı ve bazen kusma

  • Yorgunluk, uyku hali, baş dönmesi

  • Sık idrara çıkma

  • Vajina salgılarının artması

Bu belirtiler gebelik oluştuğu andan itibaren vücudunuzda salgılanmaya başlanan gebelik hormonlarının ve salgılanma miktarı artan östrojen ve progesteronun etkisiyle meydana gelir.

Bu fizyolojik hormonal değişikliklerin esas amacı vücudunuzun gebeliğe uyumunun sağlanması ve bebeğinizin gelişmesidir. Bu belirtiler muhtemel bir gebeliğin habercisidir. Kesin tanı için gebelik testi yapılmalı veya ultrasonda gebelik gözlenmelidir.

Gebeli testleri:

Gebelik rahim içinde (dış gebelik durumunda tüplerde ya da karın boşluğu gibi bir yerde) yerleştiği andan itibaren HCG adı verilen bir hormon salgılanmaya başlanır. Normalde kanda ve idrarda eser miktarda bulunan bu hormonun arttığının çeşitli testlerle gösterilmesi vücutta bir gebelik olduğunun kesin kanıtıdır. Kandaki ve idrardaki HCG seviyesinin bu hormona yapısal olarak çok benzeyen luteinizan hormon (LH) adlı yumurtlamadan sorumlu hormon ile karışmasını önlemek için HCG hormonunun beta fraksiyonu, yani ölçümü yapılır.

Kan testi (beta HCG): Adet gecikmesi birkaç günü bulduğundageçtiğinde gebelik testi yapılmaksızın vajinal ultrasonla gebeliktanısı konabilir. Abdominal (karından bakılan) ultrasonla iseadet gecikmesi en az bir hafta olmalıdır.

Kanda belli bir eşik seviyesine ulaştığında idrara çıkmaya başlar ve gebeliğin ilerlemesiyle idrardaki seviye artar. İdrarla yapılan gebelik testlerinin esası bu varlığının ya da yokluğunun saptanmasına dayanır. çeşitli testlerin hassasiyeti arasındaki farklılıklar idrardaki seviyeyi tanıyıp tanıyamamalarına bağlıdır. Hassas bir test idrarda gebeliğin en erken dönemlerindeki düşük seviyedeki tanıyabilirken, hassas olmayan testler gebelik biraz daha ilerleyip idrardaki seviye yükseldiğinde, yani daha geç bir dönemde gebeliği tanıyabilirler. İdrar testlerinde “gebelik müspet” sonucu alındığında hata oranı oldukça düşüktür. Ancak “gebelik menfi” sonucu veren testin bir süre sonra tekrarlanması uygundur. Eczanelerden alınan testler adet gecikmesinin 10 günden daha az olduğu durumlarda % 50 hata payı bırakmaktadır.
İdrar testleri varlığını ya da yokluğunu saptayabilirkenkan testleri kandaki seviyesini saptarlar. Böylece hormonsalgısının başladığı en erken dönemlerde, henüz adet gecikmesibile olmadan kanda seviyesi saptanarak gebeliğin tanısı konabilir,ya da gebelik oluşmadığı yönünde kesin karar verilebilir.

Erken gebelikte yapılan ultrasonografinin önemi:
Gebelik testinin müspet çıkması gebelik varlığının kesin kanıtıdır. Ancak gebelik testi yapıldıktan sonra hiç bir şikayetiniz olmasa bile en erken dönemde doktor kontrolüne gitmeniz önemlidir. Ultrasonografi incelemesi ya da gebelik çok erken dönemdeyse seri ultrasonografilerle gebeliğin yakın takibe alınması bu normal dışı durumların en erken dönemde ortaya çıkarılmasını sağlar.

Erken gebelikte normal dışı durumların erken tanısı tedavi şansınızı önemli derecede yükseltir. Erken gebelik döneminde yapılan ultrasonografinin en büyük yararlarından biri de son adet tarihiniz ile gebelik haftanız arasındaki uyumun belirlenmesidir. Erken dönemde yapılan ultrasonun gebelik haftasını belirlemedeki hata payı gündür, buna karşın miada yakın yapılan ultrasonun hata payı hafta olabilir. Bu incelemenin yapılmış olması gebeliğinizin ilerleyen dönemlerinde, belirttiğiniz son adet tarihi ile bebek ölçüleri arasında bir uyumsuzluk olduğunda çok önemli veriler sağlar.


takvim.com.tr

Hiç yorum yok: