Gebelikte Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?

Hamilelik ile birlikte ortaya çıkan muammalardan biri de gebelikte cinsellik oluyor. Hamilelik ve doğum konusunda pek çok farklı bilgi kolaylıkla edinilebiliyor olsa da cinsel yaşam ile ilgili bir bilgi kirliliğinin olması, bayanların yanlış yönlendirilmesini de beraberinde getirebiliyor. Doğru bilinen yanlışlardan biri de hamilelik sürecinde cinsel yaşamın asla olmaması gerektiğidir. Uzmanlar düşük tehlikesi gibi sorunlar olmadıkça asla böyle bir öneride bulunmuyor.

Hamilelik ve doğum alanında uzman olan hekimler hamilelik döneminde cinsellik üzerine bazı açıklamalar yapıyor. Bu açıklamalara bağlı olarak hamileliğin dördüncü ayının tamamlanmasına dek haftada bir kez cinsel birlikteliğin olmasında herhangi bir sakınca görülmüyor. Ancak dördüncü ayın da geride bırakılmasının ardından cinsel yaşamda ciddi bir seyrelmenin olması gerekiyor. Bu konuda hamileliğin düzenli takibini yapan hekimler anne adaylarına detaylı bilgiler verebiliyor.

Özellikle gebeliğin dördüncü ayı ile yedinci ayı arasında kalan dönemde cinsel ilişki çok daha seyrek olmalı. Bu konuda önerilen ayda iki yahut üç defa şeklinde bir periyodun izlenmesi oluyor. Ancak düşük tehlikesi başta olmak üzere hamilelik ile ilgili ortaya çıkan özel durumlar karşısında hekim tarafından anne adayına cinsel yaşam yasaklanabiliyor. Bu durumda hekimin önerisine harfiyen uyulması bebeğin sağlığı açısından son derece önem arz ediyor.

Hamileliğin sekizinci ayında durum daha farklı bir periyoda dönüşüyor. 8. ay içerisinde olan gebelikte cinsel ilişki sıklığı en fazla ayda iki defaya indirgenmesi gerekiyor.

Hamileliğin son ayında ise hekimler cinsel yaşamı önermiyor. Yani son ay içerisinde cinsel ilişki maalesef hem anne adayına hem de bebeğe zarar verebildiği gibi doğum ile ilgili bazı sıkıntıları da beraberinde getirebiliyor. Tüm hamile bayanlar 1. 2. ve 3. trimester dönemlerinde cinsel ilişki konusunda hekimlerine danışarak en sağlıklı bilgileri doktorlarından alabilirler.

Hiç yorum yok: