Pilates Nedir?

Pilates nedir?


Pilates metodu, çekirdek kas gücü, kas kontrolü, duruş, esneklik, koordinasyon, güç ve bedensel dayanıklılığı geliştiren bir kondisyon programıdır. Hareket kolaylığı için dengeli kas yapısını ön plana çıkarır. Zihinsel farkındalığı, fiziksel hareket ve egzersizle birleştirerek bedeni "içten dışa" çalıştırır. Pilates, bedendeki güçsüz bölgeleri güçlendirerek ve yanlış alışkanlıkları düzelterek kas dengesi sağlar ve bedeni yeniden yapılandırır. Sağlam eklemler ve güçlü bir sırta sahip olmak ve esnekliğin artması, programın pek çok yararından yalnızca birkaçıdır.


Günümüzde tüm dünyada, başta amatör ve profesyonel sporcular ve dansçılar olmak üzere öğrencilerden çalışanlara, ev hanımlarından ünlülere pek çok kişi tarafından tanınan ve uygulanan Pilates tekniği; ağrılar, kronik hastalıklar, bitkinlik, kas dengesizlikleri ve orantısızlıkları, sertleşmiş eklemler, dolaşım bozuklukları, doğum öncesi ve sonrası problemler gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmaktadır.


Pilates metodunun temel prensipleri; insan bedeninin tek ve birbiriyle bağlantılı birimlerden oluştuğunun farkına varılmasını sağlamak (böylece bedensel ve zihinsel farkındalığı geliştirmek), duruş ve nefesi iyileştirmek ve hareketin verimliliğini artırmak şeklinde özetlenebilir. Son 20-30 yıldır popüler hale gelen fitness programlarının beden kondisyonuna getirdiği zararlı, yarış niteliğindeki yaklaşımdan farklı olarak; 70 yıldan fazla bir süredir uygulanan Pilates metodu, akıl yürütmeksizin tekrarlanan egzersizler yerine dikkatlice sergilenen hareketler zincirinden oluşmaktadır. Pilates metodunun uzunca süredir uygulanıyor olmasının sırrı, metodun getirdiği tutarlı ve kanıtlanmış sonuçlarda yatmaktadır.


Metodun bir özelliği de tüm bu egzersizlerin akciğerler ve kalp üzerine aşırı bir baskı uygulanmadan gerçekleştirilmesidir Her bir egzersiz yöneldiği kasları uzatmak ve güçlendirmek için tasarlanmıştır; böylece eklemler açılır ve kas gerilimleri yok edilir. Her bir egzersiz için geliştirilmiş özel nefes teknikleri, bedendeki enerjinin bu bölgelere gönderilmesine yardım ederken bedenin geri kalanının rahatlamasını sağlar.


Çalışmanın sonuçları ne zaman alınır?


İlk birkaç dersin ardından katılımcılarda beden kontrolü ve denge hissi oluşmaya başlar. Kısa bir süre içinde de duruş düzelir ve gelişir. Düzenli çalışmaların ardından güç, esneklik kazanılır ve beden biçimlenir.


Pilates metodu derinlerdeki kasları da çalıştırarak koordinasyon ve dengeyi geliştirir; böylece verimli ve zarif harekete ulaşılır. Kişi; ideal veya mükemmel bir beden gibi soyut bir hedefe varmaya çalışmak yerine, daha düzgün bir duruş, gerekli koordinasyon ve gelişen esneklik elde ederek sağlıklı bir görünüm kazanır. Kaslar uzatılarak dengeli bir bütün oluşturulurken güç ve dayanıklılık artar.


Tekniğin isim babası Joseph Pilates, çocukluğundan beri astım, raşitizm ve romatizma rahatsızlıkları çekmiş bir kişidir. Pilates, bu hastalıkları yenme yolundaki kararlılığı ile, yoga-zen ile antik Yunan ve Roma tekniklerini içeren bir çalışma benimsemiş ve bunları anatomi konusundaki bilgisi ile birleştirerek benzersiz bir metot geliştirmiştir. 1920'lerin başında bu devrim niteliğindeki fiziksel ve zihinsel kondisyon tekniğini ABD'ye taşıyan Pilates'in tekniği, kısa zamanda dans eğitiminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde Pilates tekniği, tüm dünya çapındaki hastaneler ve fiziksel terapi merkezleri tarafından yaralı atletler ve dansçıları tedavi etmekte de kullanılmaktadır. Her geçen gün, jimnastik salonlarının ve aerobik stüdyolarının maratonvari atmosferinden bıkan pek çok kişi bu tekniğin uygulandığı stüdyolara koşmaktadır.


kaynak: meditatifdans.com

Hiç yorum yok: