Gebelik ( Hamilelik ) Donemi

Gebelik dönemi - Birinci üç aylık dönem (1.trimester)

Yoğun bir hormonal aktivite nedeniyle bütün vücudunuz değişim geçirir. Memeler emzirme için hazırlanmaktadır, büyümeye başlamıştır ve gergindir. Meme uçları büyür ve çevresindeki halkanın rengi koyulaşır.

Rahim (Uterus) genişlediğinden mesaneyi sıkıştırmaya başlar. Bu da, neden normalden daha fazla idrara çıktığınızı açıklamaktadır. Birkaç hafta içinde bu bulgu azalacak veya yok olacaktır, çünkü rahim büyümesine yukarı doğru devam eder.

Hormonlarınızın aktivitesi yüzünden duygu durumunuz, iştahınız ve libidonuz da değişebilir. Olaylara karşı çok daha duyarlı bir hale gelirsiniz. Normalde sevmediğiniz bazı gıdalara karşı bile iştah duyabilirsiniz (aşerme).

Birinci üç aylık dönemde kilo alımı oldukça azdır, hatta bulantılar nedeniyle kilo alımı olmayabilir. Bulantılar sıklıkla 3. ayın sonunda kaybolur.

Kendinizi normalden daha yorgun hissedersiniz. Çok güçlü yatıştırıcı etkisi olan “progesteron” isimli hormon nedeniyle hiç alışık olmadığınız bir bitkinlik hali yaşayabilirsiniz.


Gebelik dönemi - İkinci üç aylık dönem (2. trimester): Hızlı büyüme

Karnınız büyümeye başlamıştır. Kendinizi tamamlanmış ve huzurlu hissedersiniz. Bu dönemde birkaç kilo alırsınız. Sırtınız ve bacaklarınız bu olağandışı yükü hissedecektir. İhtiyaç duyduğunuz sürece istirahat etmelisiniz.

Büyüyen rahminiz, diğer organlarınızı göğüs boşluğuna doğru iter. Özellikle de diyafram kasına uygulanan basınç nedeniyle nefes darlığı hissedebilirsiniz.

Karın bölgenizin ortasında yukarıdan aşağı uzanan kahverengi bir çizgi oluşabilir. Bu çizgi doğumdan sonra kaybolacaktır. Vücudunuzdaki kan hacmi artacağı için, güçleşen dolaşıma bağlı bazı ufak tefek sıkıntılarınız olabilir: Bacakta varisler, ayaklarda şişme, diş etlerinde hafif kanamalar gibi.

Libidonuz yerindedir. Ve, işte o muhteşem varlık: Bebeğinizin ilk hareketini hissedersiniz!


Gebelik dönemi - Üçüncü üç aylık dönem (3. trimester): Sabırsızlık

Doğum yaklaştıkça daha sabırsız ve endişeli olursunuz. Tüm anne adayları gibi!

Bebeğinizin ağırlığı, bu dönemde iki katına çıkar. Bu nedenle duruşunuz ve yürüyüşünüz değişir. Hareketleriniz yavaşlayabilir ama vücudunuz bebeğinizin gereksinimlerine uyan, hızlı bir tempoda çalışmaktadır.

Kalbiniz dakikada fazladan 12 kez daha vurur. Her bir dakika içinde 185 ml kan, plasentadan geçerek bebeğinize ihtiyaç duyduğu temel besinleri iletir. Memeler süt vermeye hazırdır. Emzirme döneminin ilk anları için oluşan kolostrum (ağız sütü), sızmaya başlayıp giysilerinizi lekeleyebilir.

Uykularınız sıkıntılıdır. Uyurken rahat edeceğiniz bir pozisyon bulamayabilirsiniz.

Doğumdan hemen önceki haftalarda kalça kemikleriniz, aşağı inen bebeğe yer açmak için, ön taraftaki birleşme noktasından hafifçe açılmaya başlar.

Mutlu olayı beklerken dinlenmelisiniz!


Gebelik donemi hakkinda daha detayli bilgi almak icin Gebelik sitemizin Hafta Hafta Gebelik sayfasini ziyaret edebilir, gebelik hakkinda daha genis bilgi icin Gebelik Forumuna goz atabilirsiniz.


Kaynak: http://www.nestlebaby.com/

Hiç yorum yok: