Gebelik dönemi ve beslenmeniz konusunda dikkat etmeniz gereken noktalar:
o Doğal, taze ve bol çeşitli besinler alın
o Öğün sayısını artırın, ancak öğündeki miktarı azaltın
o Bol su için
o Pastörize edilmiş süt, mümkün değilse iyi kaynatılmış süt için
o Lifli yiyecekler tüketin ( Örneğin: Bulgur, kurubaklagiller, mevsim meyveleri, tam buğday unlu
ekmek gibi )
o İyotlu tuz kullanın
o Taze mevsim meyve ve sebzeleri tüketin
o D vitamini açısından güneş ışığından yararlanın
Gebelik dönemi ve kullanılmaması gerekenler:
o Sigara
o Tüm alkollü içecekler
o Kafein içeren besinler (çay, kahve, kola)
o İçinde boya maddesi bulunan yiyecek ve içecekler
o Hazır yiyecekler (hazır meyve suları, hazır çorbalar vb.)
o Tüm karbonatlı içecekler (gazoz, kola vb.)
Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenebilmeniz için bir günde almanız gereken yiyecek miktarları:
1. Grup : Süt grubu
3 su bardağı süt veya yoğurt (toplam 500ml)
2-3 kibrit kutusu kadar peynir (Pastörize sütten veya kaynamış sütten yapılan peyniri tercih ediniz)
2. Grup : Et grubu
2-4 köfte kadar et (balık, tavuk veya kırmızı et) veya
1 yumurta ve 4 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, v.s.)
3. Grup : Sebze-meyve grubu
3-4 porsiyon meyve
1-2 porsiyon çiğ veya pişmiş sebze
4. Grup : Tahıllar
4-6 yemek kaşığı makarna veya bulgur pilavı veya
1-2 kase çorba ile 2-4 orta dilim ekmek
5. Grup : Yağ-Şeker grubu
4 yemek kaşığı yağ (yemeklerin içindeki miktardır)
10-15 adet fındık – fıstık veya 2-3 adet ceviz
Porsiyon miktarları:
o 1 porsiyon meyve 1 orta boy elma/ 1 orta boy portakal/ bir küçük salkım üzüm/ 10-15 tane kiraz/ 10-15 tane çilek/ince bir dilim karpuz veya kavun/ 2 orta boy incir miktarına denk gelmektedir
o 1 porsiyon sebze: 4-5 yemek kaşığı kadardır
o 1 su bardağı süt: 200 ml süte denk gelmektedir
binsm.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder