Gebelikte Varis ve Odem Olusumu

Hamilelik döneminde en sık ortaya çıkan sorunlardan ikisi varisler ve ödemlerdir. Vücut, geçirdiği evrime ayak uydurmaya çalışırken bu tür problemlerin oluşması çok normal. Varis ve ödem şikâyetleri vereceğimiz metotlarla önlenebilir, eğer bu şikâyetler zaten oluşmuşsa kötüye gitmesi engellenir.

Varis nasıl oluşur?
• Aşırı kilo artışı
• Hormon salgıları ve bu salgıların kaslar üzerindeki genişletici etkisi
• Hamileliğin, bacaktan gelen toplardamar üzerindeki basıncı
• Hamilelikte oluşan vücuttaki kan artışının bacaklarda toplanması

Bu sebepler bacak ağrılarına ve bacakta oluşan renkli damar hatlarına sebep olur. Hamilelik dönemi icinde oluşan varisler, genellikle hamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkar ve gebeliğin bitmesiyle 3 ay içinde varisler çoğu kadında kaybolur. Yalnızca % 15 oranında hamile kadının varisleri kalıcı olabilir.

Varis oluşumu nasıl engellenir?
Uzun süre ayakta kalınmaması gerekir. Bacakları yukarı kaldırarak yapılan hareketlerle bacaklarınızı dinlendirin. Hamilelik döneminde oluşan varis şikâyeti için şok duş etkileri yapılması gerekenlerden biri. Önce sıcak sonra da soğuk suyla bacakları şoklamak ve bunu her gün yapmak varis oluşumunu engeller.

Ödem
Yine hamilelik hormonlarının sağlılarıyla vücutta biriken sıvı şişliklere sebep olur. Yüzde, ayak bileklerinde, ellerde ve bacaklarda görülür. Bu bölgelere parmağınızla bastırdığınızda çıkan beyaz iz, ödem şişliğidir. Varisler gibi hamileliğin ilerleyen aylarında daha çok ortaya çıkar. Hamile kadından kadına değişen bu durum günden güne de değişiklik gösterir. Hamile kadın da kalp ya da böbrek yetmezliği varsa ödem ciddi şekilde artar. Bu durumda doktorunuzu muhakkak bilgilendirin. Ödem için kullanılan ilaçlar, anne ve bebek sağlığı açısından tehlikeli olabileceğinden tavsiye edilmezler.

Ödem şikâyeti için yapılabilecekler
Tuzun suyu tutma özellinden dolayı tuz azaltılmalı.
Doktor tavsiyesine uygun egzersizler yapın.
Uzun süre oturmaktan ve ayakta kalmaktan kaçının.
Rahat ayakkabıları tercih edin.
Eğer çok kilo almışsanız ve vücudunuzun herhangi bir yerinde aşırı bir şişlik varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun…

Kaynak: HamilelikveDoğum.info

Hiç yorum yok: