Gebelikte Grip Asisi Olunabilir mi?

Ani hava değişimlerinin sık olduğu ve yaklaştığımız soğuk havalar nedeniyle, anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de grip aşısıdır. Birçok anne adayı bebeklerine zarar vereceği korkusuyla aşılara karşı ön yargıyla yaklaşabiliyor.

Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Numan Bayazıt , grip ve soğuk algınlığı şikayetlerinin gittikçe arttığı bu günlerde, özellikle anne adaylarının“hamilelikte grip aşısı olunabilir mi?” sorusuna yanıt veriyor.

Grip ve Grip Aşısı:

Grip influenza virüsünün neden olduğu, özellikle riskli gruplarda ciddi seyreden hatta ölümlere neden olabilen viral bir infeksiyondur.

Riskli grup;
- 2 yaşından küçük, 65 yaşından büyük olanlar,
- Gebeler,
- Kronik hastalıkları olanlardır.

Aşılanmada genellikle o mevsim beklenen 3 tür virüse karşı bağışıklık amaçlanır. Sprey şeklindeki canlı ve iğne şeklindeki cansız virüs aşıları vardır.

2009’da H1N1 influenza virüsü kıtalararası bir tehlike oluşturduğundan acilen özel aşı geliştirilip geniş çapta aşılanma önerilmişti. Domuz gribi olarak isimlendirilen bu salgında Amerika’daki gebe kadınlar toplumun %1’ini oluşturmalarına rağmen, domuz gribinden ölenlerin %6’sını oluşturmuşlardı. Aynı dönemde gebe kadınların domuz gribi nedeni ile hastaneye yatırılma oranları diğer insanlara göre 4 kat fazla olmuştu. Gebelerdeki riskli seyir nedeni ile hamilelik planlayan kadınların aşılanarak korunmaları önerilir. Cansız virüs aşıları herhangi bir zamanda canlı olanlar ise gebe kalmadan en az 1 ay önce yapılabilir. Gebe kadına grip aşısı uygulanması ise doktorlar arasında bile belirli oranda şüphe ile karşılanmaktadır. Ayrıca halk arasında, aşıların içeriğindeki Thiomersale maruz kalmak ve Guillain- Barre sendromu olarak bilinen ciddi nörolojik yan etki ile ilgili endişeler vardır.


Bu kafa karışıklığını düzeltmek amacı ile Amerika’daki CDC ( Center for Disease Control and Prevention ), ACOG ( American College of Obstetrics and Gynecology ), ASRM ( American Society for Reproductive Medicine ) gibi kuruluşlar önerilerde bulunmuşlardır.

Buna göre bütün gebelere hangi ayda olursa olsun 2009 Pandemik H1N1 virüsüne ( domuz gribi) ve mevsimsel grip virüslerine karşı aşılanmaları önerilmelidir. Aşı doğum sonrası ve süt veren kadınlarda da kullanılabilir. Adjuvan içerip içermemesi fark etmez (Geçen yıl Amerika’da gebelere yapılan aşılar adjuvan yani ilave madde içermiyordu).

2009’daki domuz gribi deneyiminden çıkan ilk sonuçlara göre aşı gebelerde güvenilir görünüyor ancak şu ana kadar nihai rapor yayınlanmış değil. Çalışma içine alınmış gebe olmayan vakaların %97’inde yeterli bağışıklanma gözlenmiş, ciddi yan etkiye rastlanmamıştır.

2009’daki (H1N1) aşı ile ilgili tecrübe sınırlı kabul edilse de üçlü mevsimsel grip aşıları Amerika ve Kanada’daki gebelerde 1960’lardan beri kullanılmaktadır. Etkili ve güvenilir oldukları tam olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca anneden plasenta yolu ile geçen antikorların yenidoğan bebeği koruduğu gösterilmiştir. Mevsimsel grip aşıları ile 2009 pandemik influenza aşısı aynı şekilde üretilmektedir. Etki ve yan etkilerinin aynı olması beklenir.

CDC’ye göre aşılarda kullanılan Thiomersal’in gebelikte zararlı olduğunu gösteren kanıt yoktur. Korkulan Gullian-Barre Sendromu 1 milyon aşılanmadan birinde görülür. Gribin gebelerdeki riskli seyri düşünüldüğünde bu risk göze alınabilir (Geçen yıl İngiltere’den yapılan bir yayında grip geçiren insanlarda da benzer oranda Gullian-Barr Sendromu ortaya çıktığı vurgulanmıştı).

Hiç yorum yok: