Radyasyon Kisirliga Sebep Olur mu?

Hayatımız, teknolojinin olumlu ve olumsuz etkileriyle kuşatılmış durumda. İnsanların maruz kaldığı elektromanyetik alanlar ve yaşam tarzı kanser dahil birçok hastalığa neden olmaktadır. Evdeki mikrodalga fırın vb. cihazlar, cep telefonu ve bilgisayar gibi günümüzün en popüler teknolojik aletleri hayatın vazgeçilmezleri haline gelirken bir yandan da insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Örnek olan erkeklerin uzun süre laptop kullanması onlar için bir kısırlık nedeni olabilir. Nasıl mı? 

Radyoasyon ve Kisirlik
Diz üstü bilgisayarlar testislerin ısınmasını sağlar. Bu ısı artışı spermlerin sayısını ve kalitesini düşürür. Laptop kullanırken diz üstünde kullanmak yerine masa, sehpa ya da benzeri ara profillerin kullanılması gerekiyor.

Cep telefonlarıyla ilgili olarak beyinde tümör oluşturduğuna dair kanıtlar ve açıklamalar yapıldı ancak cep telefonunun kısırlığa neden olabileceği hakkında henüz kesin bir sonuç yok. Buna rağmen uzmanlar cep telefonlarının cepte, kasik bolgesine yakın yerlerde tutulmaması gerektiğini söylüyorlar. Mümkün olduğunca elektromanyetik alanları azaltmak ve zararlı ışınlar yayan cihazları az ve dikkatli kullanmak gerekiyor.

Radyoterapi ve kemoterapinin kısırlık üzerine etkilerine gelince, maalesef, tam anlamı ile kısırlık nedeni olabilirler. Böyle bir sürece girmek zorunda olan kişiler, iyileştikten sonra çocuk sahibi olmayı isterlerse, radyoterapi ve kemoterapiye girmeden önce yumurta ya da spermlerini dondurabilirler. Son zamanlarda oldukça sık kullanılan bu yöntem ile çocuk sahibi olan birçok çift var.

Hiç yorum yok: