Birinci Trimester Bilgi

Anne karnında bebeğin hafta hafta gelişimi, yani ilk üç aylık dönem, bebeğin organ gelişiminin başladığı ve tamamlandığı ve anne adayının hamileliğe uyum sağlama sürecidir. Karın ağrıları, göğüs ucunda hassaslaşma, bulantılar, sık sık idrara çıkama belirtileri görülmeye başlar. İşte Birinci Trimester başlamıştır. Bebek ve anne değişip gelişmeye başlar. Artık kötü alışkanlıklardan vazgeçmenin zamanı gelmiştir. İdeal bir hamilelik geçirmek ve bebeğiniz için iyi ebeveyn olmak istiyorsanız, iyi bir başlangıç yapmanız gerekir. Örneğin: sigarayı bırakın, alkol almamaya özen gösterin. Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Doktorunuzun kontrolünde vitamin almaya da başlaya bilirsiniz.

Artık hormonlar hızlı çalışmaya başlamıştır. Yumurtanızın gelişimi devam etmektedir. Rahim içinde hamiliğe uygun bir şekilde kalınlaşır. Bu kalınlaşma rahim içinde rahatlıkla tutulmasını sağlar. Gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Hafif sancılar görülebilir.

1. trimester (ilk üç aylık dönem) değişmeye başlayan hormon seviyeleri nedeniyle duygusal dalgalanmalar başlayabilir. Sık sık acıkma, uykusuzluk hissi her türlü kokudan rahatsız olma, yorgunluk ve göğüslerde büyüme gözlenebilir. Anne adayı bunları yaşarken bebek gelişip 5-6 cm ulaşmıştır.

Bebekteki ana gelişim göz, burun, kulakta olur. Gövde, kol ve bacaklarla iç organların oluşumu yavaş yavaş başlar. İlginç olan ise bebeğin bağırsakları karın boşluğunun dışında göbek kordonu içinde oluşmaya başlamasıdır. Bebek 5 hafta da ultrasonda tespit edilebilir. Susam tohumu büyüklüğünde ve C harfi şeklindedir. Kas ve kemiğinin ilkel yapısıyla göbek kordonu oluşmaya başlar. Ayrıca kan dolaşımı (dk da 100-160 kalp atımı) başlamıştır. Anne ve bebeğin yaşadığı bu değişim ve gelişmeye Gebelikte Birinci Trimester denir.

1. Trimester Haftaları olan 1 ile 12. hafta arası gebelik dönemi anne ve bebekte yaşananları, bu haftalarda dikkat edilecekleri detaylı incelemek için Hafta Hafta Gebelik sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: