Ikinci Trimester Bilgi

Az zaman değil, tam tamına 9 ay 10 gün. Kadının kadınlığını taçlandıran, değiştiren, dönüştüren ve yeni bir yaşam şekline kapılar açan, eşsiz hamilelik süreci. Evet, yaşamanızın bu en özel, kendine özgü zorlukları olan, gebelik dönemi başlamıştır.

İkinci trimesterde gebelik dönemi şikâyetleri belirgin bir şekilde azalmıştır. Heyecanlı yolculuğunuzun tadını çıkarmak için en uygun zaman. Yorgunluk, mide bulantısı kusmalar yavaş yavaş geçtiği için anne adayı eski enerjisine kavuşur. Hamileyken her gün 300 kalori almanız gerekiyor. Ispanak, brokoli, elma gibi gıdalar tüketerek vücudunuza ve bebeğinize vitamin, mineral takviyesi yapın.

İkinci trimesterde mutlaka diş hekimine görünün. Tedavisi edilmeyen diş ve diş eti hastalıkları gebelikte yüksek tansiyon ve erken doğum riskini arttırır. Vakit kaybetmeden (3-6 ay arası yapılır) randevunuzu alın Kilo artışınız artık başlar.

Bu dönemlerde vücudunuzda çatlaklar oluşulacaktır. Bacaklardaki toplardamarlar belirginleşerek varis oluşur. Gerekirse varis çorabı giyebilir Yattığınız zaman bacaklarınızı kalbiniz düzeyine kadar yükselterek dinlenebilirsiniz.

Bu dönemden itibaren anne adaylarında cinsel dürtüler yeniden fazlalaşır. Yüzünüz ve vücudunuzda (gebelik maskesi) lekeler oluşabilir. Doğumdan sonra düzeleceği için endişelenmenize gerek yok.

Bazı anne adayları bu dönemde bebeğin hareketlerini hissedebilir. Bu dönemde fazla yorulmamak mümkün olduğunca dinlenmek lazım. Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer. Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir. Bu durum önemli değildir ve geçicidir.

Artık bebeğiniz tamamen bir insan görünümde. Kaslardaki güç gelişine bağlı olarak. Zaman zaman kafasını dik tutabilir. Doktorunuz yansılanım ile incelerken size bebeğinizin el salladığını gösterecektir. Evet, bebeğiniz artık ellerini kullanabiliyor. Gerçi bu tamamen refleks bir hareket ama olsun.

Hiç yorum yok: