Gebelikte (Hamilelikte) Kanama Nedenleri

Kanama, gebelik esnasında görülebilecek normal bir durumdur. Ancak mutlaka kanamanın nedenini araştırmalı ve ona göre davranmak gerekir. Kanamanın nedeni enfeksiyon gibi basit bir nedenden olabileceği gibi plasentadan da olabilir (ki plasentanın erken ayrılması ciddi bir durumdur).

Gebeliğin başlangıcında oluşabilecek kanamalar dış gebelik ya da düşük riski taşıyan kanamalardır.

Gebeliğin başlangıcında oluşabilecek ciddi kanamalarda tedavi anne hayatını esas alır. Çünkü fetus yaşayabilecek dereceye gelmemiştir. Gebeliğin ikinci sonrasında ise tedavi anneyi ve bebeği korumaya esaslıdır.

Düşük, Özellikle hamileliğin ilk 12 haftasında görülen bir durumdur. Ağrı ile birlikte kanama ve parça düşürme en sık görülen belirtileridir.

Dış Gebelik, Gebeliğin uterusta oluşması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. En sık tüplerde rastlanır. Gelişim aşamasında tüplerin gerilmesi ve bunun sonucunda yırtılması neticesinde yoğun bir kanamayla ortaya çıkar. Aşırı halsizlik, bayılma ve kansızlık da dış gebeliğin belirtilerindendir.

Mol Gebeliği, Bu şekil gebelikte uterusta üzüm salkımına benzer maddeler vardır. Ve kanamayla birlikte bu parçalar da vücuttan dışarı çıkar.

Rahimağzı Sorunları, Bu dönemde hassas bir yapıya bürünen serviks, çeşitli enfeksiyonlarla veya cinsel ilişki sonrası kanamaya yol açabilir.

İdrar Yolu Sorunları, Taş oluşması veya enfeksiyon nedeniyle idrar ile birlikte kanama görülebilir. Bu vajinal bir kanama sanılabilir.

Rektal Kanama, Basur nedeniyle kalınbağırsakta görülen kanamadır. Ağrıyla beraber olması vajinal kanama şüphesini artırabilir.

Hiç yorum yok: