Yalancı Gebelik

Yalancı gebelik, hamile kalmak isteyen birçok kadının başına gelen veya gelebilecek bir sorundur. Gebe olmayan bir kadının, gebe olduğuna inanması hatta bu sebeple fiziksel olarak da birçok belitisini beraberinde yaşamasıdır. Genellikle bir çocuk sahibi olmak isteyip te olamayan veya geçirilmiş bazı hastalıklar yalancı gebeliğe sebep olur.

Yalancı gebelik, hem psikolojik hem de fiziksel etkiler gösteren bir durumdur. Anne olmak isteyen kadın bu düşünceye ruhsal ve fiziksel olarak o kadar kendisini inandırmıştır ki herhangi bir tahlil ya da ultrason sonucu dahi onu aksi yönde düşündüremez hale getirmiştir.

Bu yanlış inançla beraber bu süreçte yaşamış olduğu bir takım hamilelik bulguları da kadının yanılgısını desteklemektedir. Yalancı gebelik yaşayan kadınlar bulantı, kusma, karın büyümesi, karındaki kıpırdanmalar, adet kesilmesi gibi neredeyse bütün gebelik belirtileri ni yaşayabilirler. Gebe olunmadığı halde bu tür belirtilerin yaşanması tamamen psikolojik nedenlerden kaynaklanan bir durum. Maalesef yalancı gebelik yaşayan çoğu kadın, yaşadığı belirtilerin psikolojik olduğuna inanmaz ya da gebeliğinin yalancı olduğunu anlaması uzun zaman alır.

Kadının bu durumu atlatma süresi normal bir gebelik sürecini dahi geçebilir. Hamile kalamamak konusunda ciddi psikolojik travmalar yaşanmışsa yalancı gebelik sürekli tekrarlanır. Hasta kendini sürekli düşük yaptığına ve yeniden hamile kalacağına inandırabilir. Bu yüzden yalancı gebelik belirtileri gösteren bir kadın mutlaka uzman desteği almalıdir.

Hiç yorum yok: