Suni Sancı Nedir?

Gebelik ortalama 40 hafta yani 280 gün sürer. Bu sürecin sonunda sancı ve kasılmalarla doğum sürecine girilir. Yeterli kasılmanın olmaması gibi yolunda gitmeyen durumlar oluşmuş ise doğum normal gerçekleşmeyebilir.

Normal bir doğum rahim içi kasılmalarıyla başlar. Bu kasılmalar 3-4 dakikada bir tekrarlanır. Kasılmaların amacı, bebeğin çıkabileceği kadar rahim ağzının açılmasıdır. Bebeğin çıkabilmesi için gerekli genişlik 10cm'dir. Rahim ağzı 10cm açıldığında doğum gerçekleşir. Maalesef bir doğum her zaman bu şekilde gerçekleşemeyebiliyor. Bazen doğum zamanı geldiği halde doğumu başlatması gereken kasılmalar ve sancılar olmaz. Anne adayı hiçbir sancı ve kasılma hissetmediği gibi karnında hiçbir harekette hissetmeyebilir. Genelde bu gibi durumlarda bebeğin hayatından şüphe edilse de asıl sebep faklı olabiliyor. Bu gibi durumlarda hasta kesinlikle gözetim altında tutulmalı. Normal gebelik süreci tamamlandığı halde anne adayı hiçbir tepki vermiyorsa suni sancı kullanılır.

Suni sancı gerektiren durumlar;
• Doğumun yavaş seyri
• Ortalama gebelik süresinin bir hafta gecikmesi
• Doğum sırasında sancının başlamaması

Bu üç durumda mutlaka suni sancı uygulanarak doğum başlatılmalı. Aksi takdirde annenin ve bebeğin hayatı tehlikeye girer.

Annenin bebeği itmek için yeteri kadar ıkınamaması halinde uygulanacak bir diğer yöntemde vakum yöntemi fakat bu yöntemin bebeğe zarar verebilme ihtimali göz ardı edilemez. Bu yüzden uygulanabilecek en iyi yöntem suni sancı.

Suni sancının başarı oranı çok yüksektir fakat nadir vakalarda doğum yinede başlayamayabiliyor. Bu durumda hasta hiç vakit kaybetmeden acil sezeryana alınmaktadır.

Hiç yorum yok: