Çocuklarda ve Gençlerde Iştahsızlık (Anoreksi)

İştahsızlık (anoreksi) özellikle çocuklarda gözüken yemek yememe, acıkmama hastalığıdır. Ergenlikle döneminde bu rahatsızlık başlar. Aşırı kilo kaybı ile devam eder, eğer kilo kaybı toplam ağırlığının %15 ni geçiyorsa iş ciddileşir. Bu kişilerde şişmanlama korkusu ilerlemiştir. Özellikle genç bayanlarda görülür. Çok zayıf oldukları halde şişman olduklarını zannederler. Yemek yemeyi sürekli reddederler. Bu durumdaki aile doktordan tavsiye almalıdır.

İştahsızlık belirtileri; dengesiz sürekli değişen vücut ağırlığı, yemeği reddetme, zayıflık, hassaslaşmış cilt, nefes darlığı gibi belirtileri vardır.

Riskler şunlardır; mineral kaybı, düşük vücut ısısı, düzensiz kalp atışı, kemik erimesi, osteoporoz gibi tıbbı riskleri vardır.

Hamilerde anoreksiya tehlikeli bir durumdur. Bebeğin alması gereken besinlerin alamayan anne bebeğin sağlığını tehlikeye atmış olur. Düşük doğumlara, sağlık sorunlarına hatta ölüme bile neden olabilir. Doğan bebekte zayıf kemik yapısı, düşük kilolu doğum gibi tehlikeleri vardır. Özel bakım ve vitamin alması gerekir. Doğum öncesi eksiksiz kontrol yapılmalıdır.

Bulimia hastalığı ile arasındaki fark bulimia yediğini kusma rahatsızlığıdır anoreksi hastalığı yememe rahatsızlığıdır. Psikolojik olarak gelişen hastalık yetmiş yaş üsttü insanlarda sık görülen bir rahatsızlıktır.

Hiç yorum yok: