Ikiz Cocuk Buyutmek

Zorlu geçen ikiz bebek hamileliği sürecini izleyen bir başka zorlu süreç te onların fiziksel ve ruhsal gelişimidir. İlk bakışta korkutucu bir maraton gibi gözükse de doğru davranış stillerini hem kendinize hem de onlara aşıladığınız takdirde ikiz büyütmenin keyifli yanlarını dahi keşfedebilesiniz. Tek çocuk bakmanın aksine ayrı bir zaman ve özen isteyen ikiz çocuk bakımında sadece annenin özverisi yeterli olmayabilir.



Özellikle psikolojik açıdan doğru tekniklerle yetiştirilmesi gereken ikiz çocuklara öncelikle her birisinin ayrı ayrı birer birey olduğu aşılanmalıdır. İkiz çocuklarınızı eğitirken etrafınızdaki insanları bilinçlendirmeniz de gerekebilir. Onları ikiz olarak çağırmaları yerine isimleri ile hitap etmeleri konusunda uyararak işe başlayabilirisiniz. Yaş farkına sahip kardeşler arasında oluşan kıskançlıklar ikizler arasında da meydana gelebilir. Aralarında sürekli yapılan gelişim mukayeseleri yüzünden bu durum ikiz çocuklar arasında daha da vahim bir hale gelebilir. Bu durumda gelişimi daha az olana daha fazla ilgi gösterilmesi ilk doğru harekettir.

İkiz çocuklar arasında sağlanmaya çalışılan eşitlik bazen ters etkilerle sonuçlanabilir. Aynı kıyafet, aynı okul, aynı dolap, aynı sınıf ve aynı oyuncak gibi sağlanan birçok alternatifle ikiz çocuklarınızı bir birey olarak sayma yerine ikisini bir bütün olarak değerlendirdiğinizi düşündürebilirsiniz. Dikkat edeceğiniz birkaç önemli detayla bile onların kişilik gelişimine önemli katkılarda bulunabilirsiniz. Doğum günlerini ayrı pasta ve ayrı şarkılarla kutladığınızda dahi onları ne kadar onore ettiğinizi sizde hemen fark edeceksiniz.



İkiz çocuk büyütürken yapılan yanlışlardan biride ikiz çocukların her birinin anne ve baba tarafından sürekli aynı ebeveyn olarak paylaşılmasıdır. Meşguliyetlerinizde ikiz çocuklarınızı bırakacağınız yerlerin mümkünse ayrı olmalarına da özen göstermelisiniz. İkiz çocuklarınızın her ikisini aynı anda ödüllendirip aynı anda cezalandırmak ta sorumluluk duygularının gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir.

Hiç yorum yok: