Cogul Gebelikler

İki veya daha fazla fetusun geliştiği gebelikler olan çoğul gebeliklerde gebeliğe bağlı yüksek tansiyon gelişimi tekli hamileliklere göre üç kat daha fazladır. Ultrasonografi çoğul gebeliklerin takibinde çok önemli rol oynar. Çoğul gebeliklerin tanısında, koryonisite saptanmasında, kromozom hastalıkları taramasında ve yapısal anomali taramasında, bebeklerin gelişiminin ve iyilik halinin takibinde, doğumun planlanmasında ve erken doğum için riskli olan gebelerin tanınmasında çok yardımcıdır.

Cogul Gebelikler
Çoğul gebelik tanısı olan kadınlar normal gebeliklere göre daha sıklıkla kontrollere çağrılıyor ve ultrasonografik değerlendirilmelere daha sıklıkla alınıyorlar. Erken doğum eylemi, düşüm doğum ağırlığı, gelişme geriliği, bebeklerden birisinin veya hepsinin ölümü, gebelik şekeri ve preeklampsi çoklu gebeliklerin beraberinde getirdiği risklerden bazıları arasında sayılabilir.

Özellike son zamanlarda artan alternatif üreme yöntemleri ile birlikte çoğul gebeliklerde de büyük oranda bir artış gözlenmektedir. İkiz bebek gelişimi ile aynı şekilde ilerleyen ve biraz daha zahmetli bir durum olan çoğul gebeliklerde erken doğum ve düşük riski sebebiyle ciddi bir hareket kısıtlaması uygulanır. İkiz bebeklerde hala bir fikir birliğine varılamayan bir konu olan doğum yöntemi üçüz veya daha çoklu doğumlarda kesinlikle sezeryan ile noktalanır.

Hiç yorum yok: