Kordon Kani Hakkinda

Göbek Kordon Kanı; bebeğin anne karnında gelişirken gaz ve besin maddelerini anneden bebeğe; atık maddeleri, bebekten anneye taşıyan ve plasenta ile bebek arasında bağlantıyı sağlayan göbek kordonu içinde dolaşan kandır. Yaklaşık otuz sene önce bilim adamlarının yeni doğan bebeklerin kordon kanında da kemik iliğindekine benzer kök hücrelerinin bulunduğunu farketmeleri ile birlikte kordon kanından elde edilen bu hücrelerin belirli hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğide anlaşılmıştır. 

Kordon Kani
Bebekle beraber doğumdan hemen sonra rahim dışına atılan kordon bu işlem sonrasında anne yada bebeği için gerekli bir unsur değildir. Direk olarak anne veya bebekten kan alınmadığı için herhangi bir acı hissi veya komplikasyon riski yoktur. Kanser hastalıkları, bağışıklık yetersizliklerinde, kemik iliği hastalıklarında, kalıtsal kan hastalıklarında ve doğuştan gelen metabolik düzensizlikler tedavisinde kök hücresi kullanılan hastalıklar olarak sayılabilir.

Kök hücre açısından son derece zengin olan bu kan pek çok amaçla kullanılabilir. Bunlardan ilki, bebeğin ilerde kök hücre tedavisi gerektirecek organ doku yaralanması, harabiyeti veya yaşlılığı gibi bir durumla karşılaştığı taktirde doku uyumu sağlanan verici aramaya gerek kalmadan kendisine ait bebeklik kordon kanından faydalanabilirler. Aynı durum bebeğin kardeşi ya da yakın akrabalarında çıkabilecek aynı türden rahatsızlıklarda kullanımıdır.

Hiç yorum yok: