Dış Gebelik Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Dış Gebelik Tanı Yöntemleri

β-HCG : Gebelik testleri genellikle ilk önce idrar testiyle bakılır fakat kesin tanı için serum testi tercih edilmeli. Gebelik için β -HCG serum testi yapılırken dış gebelikse varsa bu yöntemle anlaşılabilir.

Hematokrit : Gebelik sırasında iç kanama olmuşsa dış gebelikten şüphelenilebilir. Hematokrit yani kan sayımıyla kanamanın şiddeti ölçülür.

Ultrason : Vajinal ultrason yöntemi β-HCG testi ile birlikte yapılır. Bu yöntemle kadınlık organlarının detaylı incelenir, dış gebeliğin nerde ve nasıl oluştuğu saptanır.

Kuldosentez : Kuldosentez, ciddi dış gebeliklerde enjektör yardımıyla vajinadan içeri girilerek iç kanamanın riskini gözleyen bir yöntemdir.

Kürtaj : Yapılan testler sonucunda gerçek bir gebelik olmadığı anlaşıldığı halde bir takım belirtiler devam ediyorsa kadınlık organları incelenir, gerekirse kürtaj yöntemi yapılır ve patolojiye gönderilir.

Dış Gebelik Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Dış Gebelik Tedavi Yöntemleri

Dış gebelik tanısı konduktan sonra birçok yöntemle tedavi edilebilir. Dış gebelik de yapılacak tedavi yöntemini teşhis zamanı belirler.

İlaç tedavisi : Erken teşhis edilen dış gebelik ilaçla tedavi edilebilir. Dış gebelikte ilaç tedavisi aslında göründüğü kadar basit bir durum değil. İlaç tedavisi sürecinde hasta sürekli gözlem altında tutulur. Kan tahlilleri, idrar tahlilleri, kan sayımları ve bir çok ölçüm yapılarak hasta takip edilir. Bu gözlem sürecinde her an çıkabilecek kanama ve benzeri problemlerde hasta acil olarak opere edilmelidir.

Ameliyat : Erken teşhis edilemeyen ve ilaç tedavisinin yetersiz olduğu dış gebelik vakalarında ameliyat yöntemi uygulanır. Duruma göre laparoskopik veya mikrocerrahi gibi iki ayrı müdahale söz konusu olur.

Dış gebeliği ameliyatı sırasında tüplere bir zarar verilmez hatta tüplerde dış gebelik sebebiyle oluşmuş hasarlar varsa tüp tedavi edilir. Bazı dış gebelikler çok ciddi boyutlarda olur. Bu durumda maalesef tüplerin alınması gerekebilir...

Hiç yorum yok: