Gebelik Donemi Myom Tehlikesi

Myom, rahimde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Halk arasında kanserle bağlantısı olduğu düşünülsede bu tam bir yanılgıdır. Myomlar çok nadir kansere dönüşür. Myomların nasıl oluştuğu hakkında ki en büyük şüphe ise östrojen hormonuyla ilgili konular.

Gebelik öncesinde ya da gebelik sırasında ve rahmin her yerinde oluşabilir. Rahmin iç duvarında ve kas duvarlarında oluşan myom gebeliğe ya da bebeğe olumsuz etki etmez fakat endometriyum ( rahmin iç zarı) altında oluşmuş bir myom varsa gebelik tehlikeye girer. Bu durumda bebek gelişemeyeceği için ve annenin sağlığı riskli olduğu için gebelik sonlandırılmalıdır.

Myom tedavileri
Myom tedavisi olarak ilaç ve cerrahi müdahaleler kullanılıyor. Küçük çaplı ciddi olmayan Myomlar ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Ciddi boyuttaki myomlar ya da myomun oluşan yeri bakımından sakıncalı durumlarda ise ameliyat yapılır.

Myom ameliyatlarında en önemli nokta uzman teşhisi ve uzman tarafından yapılan operasyonlardır. Çünkü myom ameliyatları çok narin yapılması gereken operasyonlar. Myom kesip alınırken rahme ve ya rahim duvarına yapılan hafif bir çizik bile kanama gibi çok ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor, hatta kısırlıkta bunlardan biri.

Myom ve Kısırlık Bağlantısı
Myom ve kısırlık bağlantısı ancak opere edilmiş myomla ilgilidir. Myom operasyonları düşük kısırlık riskine sahip tedavi yöntemleridir, Myom başlı başına bir kısırlık nedeni oluşturmaz. Gebeliğe engel olan Myomlar alındığında tekrar gebe kalınabilir ve sorunsuz bir gebelik geçirilebilir.

Hiç yorum yok: