Cocuklar icin Sut ve Kalsiyumun Onemi

Sütün sağlıklı beslenmek açısından ne kadar önemli olduğu her kez tarafından bilinmektedir. Süt başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi beslenmede büyük rol oynayan unsurları bünyesinde bulunduruyor.

Vücudun kemik oluşumunda kullandığı en önemli mineral kalsiyumdur. İnsan vücudunda kemik gelişimi yirmili yasların başına kadar sürer. Çocukluktan itibaren yirmili yaşlara kadar kalsiyum alınması hem kemik yapısının güçlü olması, hem de ilerleyen yaşlarda oluşabilecek sorunların önlenmesi açısından çok büyük önem taşır.

Kalsiyum aynı zaman da diş ve tırnak sağlığı açısından da önem taşır. Hormonların salgılanmasına, sinir sisteminin çalışmasına ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bünyesinde kalsiyum barındıran besinlerin başında süt ve peynir, yoğurt, sütlü tatlılar, ayran gibi sür ürünleri gelir. Süt içmeyen çocuklar için yoğurt ve ayran mükemmel birer kalsiyum kaynağıdır.

Bunların yanı sıra badem, balık, beyaz lahana, fasulye ve fındık yüksek miktarda kalsiyum barındırır. Günümüzde tüketilen içeceklerden ne yazık ki sadece yüzde 9 unu süt oluşturmaktadır. Oysaki süt insan vücudu için gerekli bir çok besin öğesini bünyesinde barındıran insan organizmasında yüzde 80 civarında kullanılan çok önemli bir besin maddesidir.

Hiç yorum yok: