Cocuklar Icin Zararli Aliskanliklar Nelerdir?

Çocuklar için en zararlı alışkanlıklar nelerdir?
Çocuklarınız için zararlı ancak şu sıralar aileler tarafından sıkça göz ardı edilen bazı alışkanlık vardır. Çocuklarınızın geleceğini etkileyen ve sonuçları hem aileleri hem de çocukları üzecek bu alışkanlıkları birlikte öğrenelim.

Bütün çocuğa sahip olan aileler çocuklarının sağlıklı büyümesini ister. Ancak kendi çabaları haricinde birçok etmen vardır. Etmenler çocukların dışarıda yiyip içtikleri, gittikleri okullar, oyun oynadıkları alanlar, oynadıkları oyunlar (hem bilgisayar hem de gerçek yaşamda), seçtikleri arkadaşlar gibi etmenler vardır. Çocuğunuz dışarıda oyun oynamak yerine evde video oyunu oynamak ister sizde dışarıda olacağına gözümün önünde olsun der ve kabul edersiniz, ancak çoğu zaman bu da yanlıştır. Veya çocuğum dışarıda hazır yiyecekler yemesin diye evde siz hazırlarsınız ekmek arası kızartma vs böyle bir yöntem bir işe yaramaz tek fark dışarıdaki yapanın temizlik titizlik anlayışını bilemezsiniz siz evde yaptığınız için temizlik konusunda içiniz rahattır ancak oda yağlı ve fazla kalorili olamktadir.

En zararlı alışkanlıklar ve vazgeçirme yöntemleri;
Yemek ben neredeysem oraya gelir zaten sofraya gitmeme gerek yok. Bu tarz bir konu bilgisayar başında veya televizyon izleyerek vakit geçiren bir çocuğun kurabileceği cümledir. Bunu ailecek sofraya oturulup ailecek kalkılır alışkanlığını öğretirseniz aynı zamanda Türklere has bir adeti öğretmiş olursunuz.

Çocuklar anne ve babalardan daha enerjiktir. Baba işte, anne ev ve çocuğa bakmaktan bitkin düşer ama çocuk akşama kadar hiç durmadan hareket etse halen fazla enerjisi vardır. Yerlerinde duramazlar ve bir oraya bir buraya hoplayıp koşabilir. Bu tarz bir konuda bayanlarında hoşuna gidecek bir uygulamaya gidilebilir sofra kurmada ve kaldırmada ondan yardım isteyebilirsiniz. Halen fazla enerjisinden dolayı uyku problemi varsa ılık bir duş veya bir bardak ılık süt kesin çaredir.

Yemek güzel gözükmüyorsa yemez, evimizin küçük beyi ya da küçük hanımı bu tarz bir problemde biraz terimsel cümleler çocuğunuzun aklını çelebilirsiniz. Şöyle ki bak oğlum bu yiyecekte bilmem ne vitamini varmış oda boyunu uzatıyormuş ya da saçlarını uzattırıyormuş gibi çocuğunuz neye takıntılı ise onu vurgulayarak sebze veya meyveyi yemesini sağlayabilirsiniz.

Bu tarz alışkanlıklar yanında yemeğin hazır olmasını beklememe, beslenme çantası götürmeyip hazır sandviçler gibi alışkanlıklarda vardır. Bu tarz alışkanlıkları çocukluk devresinde iyi huylar ile değiştirirse ileride hem siz hem de evladınız üzülmeyecektir.

Hiç yorum yok: