Cocuklarda Hepatit B

Hepetit B, karaciğerin iltihaplanmasına neden olan bir virüs hastalığıdır. Bu virüs karaciğerde kümelenip çoğalır. Karaciğer hayati fonksiyonların yerine getirilmesinde önemli bir role sahip olduğu için Hepatit B virüsü oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

Hepatit B önlenmediğinde ve tedavisi geciktirildiğinde karaciğerin büyük orandan tahrip olmasına neden olur. Hepatit B kendini uzun zaman saklayabilen ve bulaşıcı bir hastalık. Bu yüzden Hepetit B'nin ülkemizde görülme sıklığı oranlarıda korkutucu rakamlarda. Türkiye'de her on çocuktan biri Hepatit B virüsünü taşıyor ve farkında olmadan bulaştırıyor.

Cocuklarda Hepatit B

Bu durumda maalesef her 3 kişiden biri Hepatit B ile karşılaşmakta. Özellikle okul ve kreşlerde bu hastalığın yayılma riski daha fazla. Hepatit B'nin kuluçka süresi 2 ila 6 ay arasında değişirken taşıyıcıların %80'i de belirti göstermiyor.

Hepatit B Belirtileri
İştahsızlık ve kilo kaybı
Halsizlik ve yorgunluk
Bulanti ve kusma
Genel görünümde sarılık
Karın ağrısı
Koyu renk idrar yapma
Karciğerde hassasiyet

Hepatit B nasıl bulaşır ve Hepatit B'den nasıl korunulur?
Hepatit B virüsü kan, tükürük, karumalı bile olsa cinsel temas, ter, açık yara, uygunsuz enjektör kullanımı, okul gibi çoklu ortamlarda bulunmak, hijyenik olmayan ameliyet ve kuaför gereçleri, gibi yollarla bulaşabilir. Hepatit B virüsünü taşıyan gebelerde bebeklerine bu virüsü bulaştırabiliyor.

Hepatit B virüsünden korunmak için en iyi yöntem AŞIDIR. Hepatit B aşısı % 90 ile % 100 arasında başarı oranına sahip.

Hiç yorum yok: