Cocuklarda Hepatit A

Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatit A bulaşıcı bir virüstür. Bu hastalığın çocuklarda oluşma riski daha fazla. Her yıl hepatit A ya yakalanan insan sayısının dörtte üçünü çocuklar oluşturuyor.

Hepatit A oral yolla, kirli su kullanmakla, iyi yıkanmamış ve az pişmiş sebze ve meyvelerle insanlara bulaşır. Bu virüs ortalıkta kol gezdiği zaman çocuklar yetişkinler kadar dikkatli olamaz. Özellikle okullarda hepatit virüsü kolayca yayılır. Son 10 yıl içerisinde artan hepatit
A vakaları nedeniyle bebeklik ve okul döneminde hepatit aşıların yapılması önem kazandı.

Hepatit A

Hepatit A

Hepatit A nasıl belirtiler gösterir?

Hepatit A hastalığın ilk başlarında çok bilinen belirtiler gösterir. Tıpkı sıradan bir soğuk algınlığına ya da bir gribe benzer. Bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk, ateş, titreme, yemek isteksizliği, karında sancı ve ağrı, dışkının renginin açık olması, cilt renginin sararması gibi belirtiler hepatit A nın sıradan görülen ve şüphelenilmeyen işaretleridir. Bu şikâyetlerin hepsi birlikte görüldüğünde, özelliklede renkler değişmeye başladığında ciddi anlamda hepatit A virüsü var demektir.

Hepatit A erken teşhis edilip tedavi edildiğinde hasta uzun zaman geçmeden eski sağlığına dönebilir fakat dikkat edilmediğinde çok risk taşıyan ve kötü bir karaciğer hastalığına dönüşür.

Çocukları Hepatit A dan korumak için ne yapmalıyız?

Çocukları Hepatit A dan korumak için öncelikle aşı yaptırmalıyız. Daha sonrasında gerekli hijyen kurallarını öğretmeli ve onlara güvenli besinler sağlamalıyız.

Hiç yorum yok: