Cocuk Felci Hakkinda Bilinmeyenler

Çocuk felci hakkında bilinmeyenler ve tedavi yöntemi...
Çocuk felci virüs yoluyla bulaşan çocuk ve gençleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık aslında omurilikte bozmadde iltihaplanmasının bir diğer adıdır. Bu virüs vücuda girdikten sonra omuriliğe yerleşir ve ilerleyerek hücrelerin iltihaplandırır.

Bu virüs insan vücuduna ağız yoluyla girer. Tükürük, öksürük, yiyecekler veya su yoluyla bulaşabilir. Sağlık ve hijyen konusuna dikkat edilmelidir. Bu salgınlar yaz ve sonbahar dönemlerinde görülür. Çocuk felci için aşılama çok önemli bir unsurdur. Hastalık, ateş, baş ve boğaz ağrısı, kusma, genel halsizlik gibi belirtilerle başlar. Hastalık bünyeye göre hafifte geçe bilir ağırda.

Hastalığın ağır geçtiği durumlarda, bu belirtiler kol ve bacakta kas ağrısı, ensesinin setleşmesi gibi bir yol izler ve bacak, kol, sırt ve yüz kası felci geçirebilir. Hastalıklı kaslar bazen iyleşip güncellenebilir. Bazense kollar ve bacaklar incelir ve organların gelişimi durur. En hayati tehlikesi ise solunum kaslarının felce uğramasıdır. Bu durumda hasta solunum cihazına bağlanmazsa ölebilir.

Çocuk felcine bağışıklık kazandıran iki farklı aşı vardır. İlki, virüs içeren doku kültürüne sulu formaldehit çözeltisi ilave edilerek hazırlanır. Aktif olmayan virüslerden elde edilir ve enjekte yolu ile deri altına uygulanır. Bir diğer yol ise şurup ya da tabletlere uygulanarak ağız yoluyla verilir. Bu aşı ilk kez 1957 yılında uygulanmıştır ve virüsleri canlıdır. Fakat virüsün hastalık yapıcı özelliği zayıflatıldı için vücuda zarar vermez ve antikor oluşturarak hastalığa karşı bağışıklık kazandırır.

Hiç yorum yok: