Cocuklarda Kabaluk Hastaligi ve Tedavisi

Çocuklarda kabakulak rahatsızlığı ve tedavi yöntemleri
Kabakulak tükürük bezlerinde şişliğe yol açan, yanaklarda şişkin görünüme neden olan bir viral enfeksiyondur. Basit bir çocukluk hastalığı gibi gözükse de nadiren menenjit, ensefalit, işitme kaybı gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir. Özellikle 2 ila 12 yaş grubu arasındaki çocuklar risk altındadır. Aşı ile tedavisi mümkündür. Bebeklik döneminin ilk 15 ayına kadar kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları ile bu hastalıktan çocuğunuza koruma sağlayabilirsiniz. Ancak vurulan tek doz aşı ömür boyu koruma sağlamadığından önerilen zamanlarda tekrar vurulması hastalığa yakalanmadan altlatılmasında önemli rol oynar.

Kabakulak Belirtileri arasında ağrılı ve şişmiş tükürük bezleri, çiğneme ve yutmada zorluk, ağrı, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtileri vardır. Kabakulak tedavisinde antibiyotikler etkili değildir. Normal durumlarda hastalık iki haftada geçer. Kabakulak aşısı yaptırılmalıdır. Çocuklara okula başlamadan önce uygulanmalıdır. Tek doz yerine iki doz vurulup hem etkisi hem de güvenilirliği artırılmalıdır.

Özellikle şu kişiler aşı yaptırmalıdır; doğum yapmayan kadınlar, okul ya da işte çalışanlar, hastane, sağlık tesisi çalışanları, yurt dışına çıkanlar kesinlikle yaptırması gerekiyor.

Özellikle şu kişilerde aşı yaptırmaması gerekiyor; hamileler, alerjisi olanlar, antibiyotik kullananlar, bağışık sistemi bozuk olanlar ve kanser tedavisi görenler.

Hiç yorum yok: