Gebelikte 6. Hafta

Her ne kadar karnınız hala belirginleşmese de içinizde bir canlı büyümeye devam ediyor. Gebelik hormonlarının sağladığı pelvik bölgesinde artan kan hızı ve büyümekte olan rahim nedeni ile sık sık tuvalete gitme ihtiyacı meydana getirir. Yine bu dönemde iyice artan bulantılar canınızı sıkmasın hepsi normal sürecin bir parçası ve her şeyin çözümü mümkün.

Bebek İçin Gebelikte 6. Hafta


6. hafta içinde bebeğinizin boyu ortalama 2-5 mm kadar olacaktır. Gelişen kalp nedeni ile ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını görebilir ve duyabilirsiniz.


Bu dönemde bebeğin beyni hızla gelişerek 3 farklı bölüme ayrılmaya başlamaktadır.

Yine bu dönem içinde sinir sitemi, solunum, sindirim sistemi gelişmeye başlamaktadır.

Plasenta hızla gelişmeye devam ederken bebeğinizin kafa kısmının her iki tarafında ileride göz olacak olan göz vezikülleri oluşmaktadır.

Kol ve bacak tomurcukları belirginleşmesi ve aynı zamanda orta kulak oluşumu bu dönemde başlamaktadır.

Bebeğin bağırsakları gelişmeye devam ederken diğer taraftan doku tomurcuklanması ile akciğer oluşumu başlamıştır. Hipofiz bezi de beyninin geri kalan bölümü, kasları ve kemikleriyle beraber 6. haftada şekil almaya devam etmektedir.

Anne İçin Gebelikte 6. Hafta


Klasik sabah bulantıları ile birlikte akşam baş ağrılarının da normal sayıldığı bu dönemde artık her şey farklılaşmaya başlamıştır. Sürekli uykulu ve yorgun hissedebilirsiniz. Bu bitkin durumunuzun sorumlusu hormonlarınızdaki değişimler özelliklede progesteron artışıdır.

Yine bu dönemde hormon değişimleri nedeni ile ruh halinizde dalgalanmalar meydana gelebilir. Bir gün gayet keyifli iken ertesi gün sebepsiz keyifsizlikler yaşamanız olasıdır. Gebelik sırasında oluşan hormonel değişimler beyinde yer alan nörotransmitteri etkilemektedir. Aşırı duygusallığın ve duygu dalgalanmalarının asıl sebebi bu etkilenmedir.

Bu dönem içinde 500 gram ile 1 kilo arasında değişkenlik gösteren kilo artışı gözlemlenebilir. Eğer sabah bulantılarınız nedeni ve koku hassasiyeti nedeni ile kusma durumları yaşıyorsanız kilo değişikliği olmayabilir hatta daha da zayıflayabilirsiniz. Bunların hepsi normal gelişmeler olmakla birlikte önemli olan uygun beslenme programı yaparak stresten uzak durmanızdır.

6. Hafta için Tavsiyemiz!

Kendi sağlığınız ve bebeğiniz için doğru beslenme kadar hamilelik egzersizi de önemlidir. Egzersiz hamilelik şikayetlerinizi hafifletmekle birlikte stres düzeyiniz de azaltacağı için tavsiye edilmekle birlikte hamileler için uygun olan yürüyüş ve yoga gibi hafif egzersizleri tercih etmelisiniz.

Hiç yorum yok: